Wij bij Den Braven Online worden vaak gebeld met de meest uiteenlopende vragen. Daarom beginnen we een blog met de meest voorkomende vragen.

Deze keer gaan we schimmel in de kitvoeg uitleggen. Schimmelvorming in kitvoegen bij bijvoorbeeld badkamertegels zijn herkenbaar aan donkere vlekken aan het oppervlak die niet weggaan wanneer je er een doekje over haalt. De schimmel zit in de siliconenkit en krijg je er in principe ook niet meer uit. Net zoals de schimmels op muren en plafonds is de oorzaak van schimmel vocht. Een hoge mate van luchtvochtigheid of zeepresten en langdurig nat blijven van de siliconenkit veroorzaakt schimmelgroei. Een schimmel bestaat namelijk voor het grootste deel uit water en heeft daarom water nodig om zich te vermeerderen. De meeste soorten voeden zich ook met voedingstoffen die in water zijn opgelost.

De luchtvochtigheid is in badkamers vaak hoog doordat er meestal onvoldoende wordt geventileerd. Alleen een raampje opendoen na het douchen is niet voldoende. Ook de temperatuur in de badkamer is ideaal voor schimmels. Doordat tegels nauwelijks vocht opnemen, zal schimmelvorming hier niet plaatsvinden. Stucwerk en siliconenkit zijn poreus, daardoor is de kans op schimmelgroei veel groter.

Schimmelvorming voorkomen

Goed ventileren kan de vorming van schimmels sterk verminderen net als regelmatig reinigen om opbouw zeepresten te voorkomen. Het is niet altijd mogelijk om schimmelgroei te voorkomen, waardoor schimmelwerende kitten in bepaalde ruimten noodzakelijk zijn. Schimmelwerende kitten bevatten een schimmelwerend preparaat (fungicide) die als eigenschap heeft om nauwelijks in water op te lossen waardoor het over het kit oppervlak wordt verspreid. Schimmelsporen die zich nu willen gaan nestelen op de kitvoeg worden door het fungicide in hun groei belemmerd, zodat ze geen kans krijgen zich vast ze zetten. De schimmelwerende functie gaat na verloop van tijd wel verloren. Dit kan versneld worden door het gebruik van vetoplossers en reinigingsmiddelen.

Schoonmaken met chloor raden we af omdat de fungicide na relatief korte tijd onwerkzaam zal worden.  Er kan geen garantie of tijdsduur aan de schimmelwering worden verbonden, dit is afhankelijk van teveel verschillende factoren.

Type schimmelwerende kitten: – silicone NO, silicone NM, Silstop

Wij hopen dat u wat heeft aan deze informatie en bij vragen helpen we u graag verder!

Kit